Blog

Wat zijn je verplichtingen als huurder?

Ga je huren? Dan heb je vast een aantal vragen over de huurovereenkomst en de verplichtingen die eraan verbonden zijn. Wat zijn je verplichtingen als huurder? En voor welke zaken staat de verhuurder in? Goeie afspraken maken goeie vrienden dus lichten we in deze blog de belangrijkste zaken toe!

Mijn ervaring als BIV stagiair bij Smolders Vastgoed 

Ons Laure is ondertussen al 6 maand actief bij Smolders Vastgoed. We vinden het fantastisch dat ze zich zo inzet voor ons en onze klanten. Kwam jij ze al tegen? Lees hier haar ervaring tot nu toe! 

Renoveer je een verouderde woning? Dit moet je weten over de nieuwe totaalrenovatiebonus

Heb jij renovatieplannen? Voor je de werken start, is het nuttig om te weten welke fiscale voordelen er allemaal bestaan. In 2021 paste de Vlaamse overheid de premies voor renovatie lichtjes aan. Dankzij dit overzicht check je snel voor welke ingrepen je vandaag een premie kan ontvangen. Lees het hier! 

De compromis is getekend. Wat nu?

Spannend! Binnen een aantal maanden is de ene gesetteld in zijn/haar nieuwe woning en nemen de anderen afscheid van een huis vol mooie herinneringen. Stilaan wordt het plannen van de verhuis werkelijkheid. Helpers worden opgetrommeld en verhuisdozen verzameld. In deze rush zijn er soms dingen die op de achtergrond komen. In deze blogpost ontdek je wat er allemaal moet gebeuren na het tekenen van de compromis.

Blije kopers in de nieuwe verkaveling 'T Walhof te Oostkamp!

In dit interview ontmoetten we Yaël die samen met haar partner Tim hun home sweet home aankocht in dit nieuwbouwproject in het hartje van Oostkamp. Luister en bekijk hier wat hen overtuigde om de stap te zetten.

 

De eerste week van mijn schoolstage voor HoGent bij Smolders Vastgoed!

Arman zit in zijn 3e jaar vastgoed op HoGent en komt ons team versterken voor zijn schoolstage. Hij helpt jullie dan ook graag verder met alle vastgoed-vragen. Ondertussen zit Arman zijn eerste week er al op en neemt hij jullie graag mee door die week in een blogpost! Lees alles hier. 

Betaal nu 6% bij aankoop van een woning of appartement na wederopbouw.

Heb je je oog laten vallen op een pand dat onder de sloophamer moet of je een volledig heropgebouwde woning kopen? Vanaf 2021 profiteer je in beide gevallen tijdelijk van het verlaagde btw-tarief van 6%. We nemen het doel en de voorwaarden van de nieuwe federale maatregel in deze blog

Je huis laten schatten door een professional: wat zijn de voordelen?

De emotionele waarde die je aan je huis koppelt, maakt het vaak moeilijk om er zelf een realistische verkoopprijs op te plakken. Het is daarom een goed idee om professionele hulp in te schakelen voor de waardebepaling. Bij wie je terecht kunt en wat de verdere voordelen van een professionele schatting zijn, lichten we graag toe in dit blogbericht

Hoe word je belast op huurinkomsten?

Een appartement of huis kopen met de bedoeling om het te verhuren, blijft een slimme investering. Maandelijkse huurinkomsten in combinatie met een eventuele meerwaarde bij verkoop, da’s een dubbele win! De keerzijde is dat je op huurinkomsten ook belastingen moet betalen. In deze blogpost vertellen we je graag meer over de fiscale impact bij de verhuur van vastgoed.

Wat moet je weten als je een sleutel-op-de-deurwoning koopt?

Is jouw oog gevallen op een huis of een appartement in een nieuwbouwproject? Dat verwondert ons niet: sleutel-op-de-deur betekent net zoveel als verhuizen naar een gloednieuwe en instapklare woning, heerlijk! Bij Smolders Vastgoed hebben we regelmatig kwaliteitsvolle nieuwbouwprojecten in portefeuille en begeleiden we je graag bij het aankoopproces. Deze verloopt immers helemaal anders dan bij een bestaande woning. Ontdek in deze blog alles wat je moet weten over de aankoop van een sleutel-op-de-deurwoning!

"Maldegem, een levendige gemeente met een grote aantrekkingskracht."

Smolders Vastgoed is onlosmakelijk verbonden met Maldegem. Zaakvoerder Lies Smolders - Maes  vertelt in deze blogpost waarom het fijn leven en werken in Maldegem is en wat haar favoriete hotspots van M-town zijn. Lees het hier.

Een eigendom verkopen of verhuren: hoe maak je de keuze?

Wellicht kom je ooit in je leven voor de keuze te staan: een eigendom verkopen of verhuren. Dat kan bijvoorbeeld wanneer jij en je partner beslissen om samen te wonen en jullie allebei al een eigen woning hebben, of wanneer je een eigendom erft. Sta je momenteel zelf voor de keuze verkopen of verhuren? Wij helpen je alvast op weg in onze blog

Een woning of magazijn verhuren: wat zijn de grootste verschillen?

Ben je van plan om een eigendom te verhuren? Weet dan dat er een groot verschil bestaat tussen de verhuur van een woning en een magazijn en tussen de verhuur voor privégebruik en professioneel gebruik, zowel op juridisch als op fiscaal vlak. Ontdek in deze blog de belangrijkste verschillen: het huurcontract, de gevolgen voor je belastingsbrief en de opzegtermijnen.

Welcome back!


Vanaf 11 mei mogen wij opnieuw plaatsbezoeken doen! Heb jij reeds een bezoek ingepland met één van onze collega’s? Klik dan hier en bekijk onze voorzorgsmaatregelen. 
Het Smolders Vastgoed team doet er alvast alles aan om jouw bezoek aan ons kantoor of droompand veilig en hygiënisch te laten verlopen. 
Zit je nog met vragen? 
Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren

Hoe maak je jouw woning verkoopklaar?

De kogel is door de kerk: je gaat binnenkort jouw woning verkopen! Maar hoe maak je jouw huis of appartement zo aantrekkelijk mogelijk voor potentiële kopers? Wij geven je graag enkele gemakkelijke tips & tricks om jouw pand in een handomdraai verkoopklaar te maken!

Vastgoedplannen in coronatijden: een update!

Vastgoed (ver)kopen of (ver)huren in coronatijden? Smolders Vastgoed geeft je een update van alle regelgevingen over vastgoedplannen in coronatijden. 

Verhuis je binnenkort? Neem dan een kijkje op de ultieme verhuischecklist met interessante tips and tricks van Smolders Vastgoed!

Verhuizen neemt veel tijd in beslag, maar met een goede voorbereiding gaat alles des te vlotter. Daarom hebben wij voor jou de ultieme verhuischecklist samengesteld. Van verzekeringen regelen over meterstanden opnemen tot opvang voor de kids: you name it, we got it on our list! Dankzij onze chronologische checklist verlies je niks uit het oog en blijf je stressvrij tijdens de verhuis.

Wettelijk -, feitelijk samenwonen of trouwen. Wat zijn de verschillen?

Met de laatste Valentijnkriebels in de buik, kijk jij er misschien naar uit om samen te wonen met je partner? Voor jullie in een eigen stekje trekken, is het best om eerst even na e denken onder welke juridische vorm jullie dit willen doen. Wij sommen even op wat mogelijk is.

Verhuren in 2020? Hieraan moet jouw woning voldoen 

Bij een jaarwisseling horen telkens heel wat veranderingen. Dit jaar werden er door de Vlaamse Overheid enkele verplichtingen opgelegd waaraan jouw woning moet voldoen als je deze wilt verhuren. Leef je die verplichtingen niet na? Dan riskeer je ‘strafpunten’ en de kans dat jouw woning onbewoonbaar wordt verklaard. Je huis wordt onbewoonbaar verklaard wanneer er 15 strafpunten werden toegekend. Lees hier hoe je dit kan vermijden.

2019, u was geweldig!

2019 loopt stilletjes aan op zijn einde en dat vinden wij Smolders Vastgoed het ideale moment om een terugblik te werpen naar afgelopen jaar. Van de opstart van onze maandelijkse blogs, de verkoop van enkele prachtige nieuwbouwprojecten, de braderie in Maldegem tot de versterking van ons team door jobstudente Valentine  en BIV stagiair Stijn. Lees hier meer over onze trip down memory lane.

Afschaffing van de woonbonus. Wat zijn de gevolgen?

Vanaf 1 januari 2020 wordt de Vlaamse woonbonus afgeschaft. Eén van de meest opmerkende punten van het nieuwe regeerakkoord. Doordat die wordt geschrapt, zal je als nieuwe koper dus minder belastingvoordeel hebben. Lees hier wat dit concreet inhoudt als jij van plan bent een gezinswoning te kopen.

Hoe verwarm ik mijn woning milieuvriendelijk?

De winter komt eraan en dat wil zeggen dat onze verwarming terug op volle toeren zal draaien. Gelukkig bestaan er heel wat manieren om ecologische te verwarmen! Lees hier onze tips.

Een woning kopen? Niet zonder deze checklist!

Wie voor het eerst op zoek is naar een woning om aan te kopen, weet niet altijd goed waar te beginnen. Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van je droomhuis? Smolders Vastgoed zet het hierna voor jou op een rij.

Een zomer bij Smolders Vastgoed door de ogen van onze jobstudent Valentine

Hallo! Mijn naam is Valentine, studente vastgoed op HOGENT. Deze zomer startte ik mijn studentenjob bij Smolders Vastgoed. Mijn avontuur begon op 1 juli en tot op vandaag loopt alles van een leien dakje. Wil je weten wat ik net leuk vind aan deze vakantiejob? Klik dan hier om mijn verhaal te lezen!

Onze tips bij de start van jouw verbouwingswerken

De knoop is doorgehakt: die (broodnodige) verbouwing komt er! Je verhoogt op die manier je comfort en realiseert een meerwaarde voor je woning. Voor je met veel enthousiasme van start gaat, kan je maar beter goed voorbereid zijn. Lees hier de tips van Smolders Vastgoed.

Vernieuwd EPC vertelt meteen hoe je je huis energiezuinig kan maken

Sinds januari 2019 lanceert het Vlaams Energieagentschap het nieuwe energieprestatiecertificaat (EPC). Dat document is verplicht bij het verkopen of verhuren van je woning of appartement. Het vernieuwde EPC ziet er een pak anders uit en bevat nieuwe informatie. De belangrijkste verandering naast de raming van de verbeteringswerken, is dat huizen en appartementen voortaan een label krijgen, net zoals bij elektrische toestellen. We lichten dit toe in het volgende artikel (klik hier).


 Bron: https://www.energiesparen.be/het-nieuwe-epc-vanaf-2019

De waarde van mijn huis laten schatten. Hoe begin ik eraan?

Het belang van een waardebepaling valt niet te onderschatten. Als je jouw eigendom vlot wilt verkopen, is het belangrijk dat je de juiste prijszetting hanteert. Zet je de prijs te hoog, dan is de kans groot dat je potentiële kopers zult verliezen. Een te lage prijs is natuurlijk ook niet aan te raden, want dan loop je heel wat inkomsten mis.
Lees hier wat de beste manier is om de waarde correct in te schatten!

De belangrijkste wijzigingen van de nieuwe woninghuurwet op een rij

Vanaf 1 januari 2019 is het nieuwe huurdecreet in werking getreden. Deze nieuwe huurwetgeving is van toepassing op de huurovereenkomsten voor een hoofdverblijfplaats of studentenhuur die na 1/01/19 ondertekend worden. Voor alle huurcontracten afgesloten voor die datum blijft het oude regime gelden.

Op dinsdag 26 februari 2019 organiseren we een infoavond om de grootste verschillen tussen de oude en nieuwe woninghuurwetgeving uit de doeken te doen.
Wil je er ook graag bij zijn? Dat kan!
Omwille van praktische redenen vragen we om even te registeren (klik hier).

Wij zetten hier de belangrijkste veranderingen alvast even op een rij ...

Binnenkijken bij Ruben & Anouk in Maldegem

Anouk (35) & Ruben (37) kochten in 2009 hun eerste woning in Maldegem. Met de komst van hun 2 kinderen werd de woning erg krap en een betere plek om te wonen, vond ze niet. Met een bevriende architect ' Koen De Saedeleer ' zijn ze in 2017 de werken gestart. Ondertussen wonen een jaar in hun nieuwe huis in Maldegem, willen zo voelt het écht wel aan.

Waarom hebben jullie besloten om jullie woning te verbouwen?
De woning hebben we in 2009 gekocht. We waren toen prille twintigers. Een prima ... (lees hier het vervolg van ons gesprek)


De voordelen van een nieuwbouwappartement

Als vastgoedmakelaars gespecialiseerd in de verkoop van nieuwbouwpanden krijgen we vaak vragen over het aankooptraject bij aankoop op plan. We maken je daarom met het volgende overzicht graag wegwijs in deze complexe materie en helpen je ook met een aantal vragen die je best stelt wanneer je inlichtingen opvraagt aan de verkoper van een nieuwe residentie. Lees hier het volledige artikel.

Nieuwsbrief

Vanaf 2019 lees je hier het reilen en zeilen in de vastgoedwereld, aangevuld met nieuws en weetjes van Smolders Vastgoed.

Benieuwd naar de volgende blog?
Houd onze website, facebook- en instagrampagina in de gaten.

Wil je zeker niks missen? Schrijf je dan nu al in op onze nieuwsbrief!