Blog

Verplichte renovatie vanaf 2023: wat houdt het in?

2023 zal in het teken staan van energiezuinige renovaties. In dit blogbericht leggen we uit met welke renovaties je vanaf dan rekening moet houden. 

Mag de verhuurder de huurprijs verhogen?

Als je pand huurt, ligt de huurprijs vast in het huurcontract en kan die in principe niet meer gewijzigd worden. Behalve in 3 gevallen. Ontdek ze hier.

Verplichte asbestattest vanaf november '22

Vanaf 23 november is het verplicht om een asbestattest te hebben wanneer je een woning wil verkopen dat gebouwd is voor 2001. Lees hier alles.

Investeren in bouwgrond en garages

Steeds meer mensen kiezen ervoor te investeren in bouwgrond en garages. Maar wat betekent dit nu voor de investeerder & koper? Lees het hier.

Op welke premies heb jij recht?

Wist je dat je zowel bij huren, verhuren, bouwen als verbouwen recht hebt op (verschillende) premies? Lees onze blog voor meer informatie.

Voorkooprecht: alles wat je moet weten

Dit is en vorm van voorrang bij de aankoop van een woning, zelf al is er een overeenkomst met een andere kandidaat-koper. Wij maken je wegwijs door de verschillen in onze blog! 

Het conformiteitsattest: de voordelen en voorwaarden

Als je een woning/appartement verhuurt, dan moet die aan bepaalde normen voldoen. Het conformiteitsattest bewijst dat je ruimte aan alle kwaliteitsnormen voldoet. Lees hier meer.

Wat is een rooilijn? Belangrijk om te weten

Een rooilijn is de door de overheid vastgelegde grens tussen het openbaar domein (de weg) en de aangrenzende private gronden. Wij geven graag meer inzicht in het begrip 'rooilijn'. Lees het hier. 

 

Investeren in vastgoed? Dirk zette de stap en renoveerde een woning om te verhuren

Dirk kocht deze woning aan als investering later te verhuren. Ontdek zijn inzichten en manier van denken in onze nieuwste blog! Lees het hier

Komt het einde van jouw huur dichtbij? Volg deze checklist!

Wij hebben voor jullie een checklist opgesteld van zaken die je moet doen en niet vergeten als je verhuist uit je huurpand. Bekijk hem hier!

Een terugblik op de eerste stageweken van Yasmine

Hallo, mijn naam is Yasmine en ik loop sinds kort schoolstage bij Smolders Vastgoed. Graag neem ik jullie mee naar mijn eerste stageweken

Een handelszaak kopen? Dit zijn de nieuwe renovatieregels

Wil je meer weten over de renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen die sinds 1 januari 2022 van kracht is? Lees hier meer. 

Dakisolatienorm 1 januari 2021

Sinds 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen voldoen aan de dakisolatienorm. Lees hier de juiste normen.  

Hoe schatten wij? Take I

Bij Smolders Vastgoed willen we onze klanten de beste service geven. Daarom is onze dienstverlening gebaseerd op 6 pijlers. In elke pijler komen onze kernwaardes terug. Zakelijke leugens nemen graag mee naar het verhaal achter die pijlers. 

Hoe helpen we jou? Take II

Bij Smolders Vastgoed willen we onze klanten de beste service geven. Daarom is onze dienstverlening gebaseerd op 6 pijlers. In elke pijler komen onze kernwaardes terug. Zaakvoerder Lies neemt jullie graag mee naar het verhaal achter die pijlers.

Hoe maken wij reclame? Take III

Bij Smolders Vastgoed willen we onze klanten de beste service geven. Daarom is onze dienstverlening gebaseerd op 6 pijlers. In elke pijler komen onze kernwaardes terug. Zaakvoerder Lies neemt jullie graag mee naar het verhaal achter die pijlers.

Hoe verkopen wij? Take IV

Bij Smolders Vastgoed willen we onze klanten de beste service geven. Daarom is onze dienstverlening gebaseerd op 6 pijlers. In elke pijler komen onze kernwaardes terug. Zaakvoerder Lies neemt jullie graag mee naar het verhaal achter die pijlers.

Hoe houden wij contact? Take V

Bij Smolders Vastgoed willen we onze klanten de beste service geven. Daarom is onze dienstverlening gebaseerd op 6 pijlers. In elke pijler komen onze kernwaardes terug. Zaakvoerder Lies neemt jullie graag mee naar het verhaal achter die pijlers.

Hoe handelen wij alles af? Take VI

Bij Smolders Vastgoed willen we onze klanten de beste service geven. Daarom is onze dienstverlening gebaseerd op 6 pijlers. In elke pijler komen onze kernwaardes terug. Zaakvoerder Lies neemt jullie graag mee naar het verhaal achter die pijlers.

Mag je nu wel of niet een huisdier in je huurpand houden?

De meesten onder ons dromen van huisje, tuintje, boompje en ja ook diertje. Maar mag je als huurder daar ook van dromen? Is het toegelaten om een ​​hond of kat te houden op een appartement? Lees hier de onderliggende regels over na !

Dít verandert er bij de aankoopkosten van vastgoed in 2022

Het is moeilijk voor jonge koppels om een eerste eigen woning te kopen. Daar wil onze regering verandering in brengen. Vanaf dit jaar zijn er een aantal nieuwe regels die zoveel mogelijk kopers moeten aansporen om toch een eigen woning te kopen. Lees het hier! 

Hoe verloopt de oplevering van een nieuwbouwwoning of -appartement in de praktijk

De grote dag is aangebroken: het is tijd voor de oplevering van je nieuwbouwwoning of -appartement. Weten waaraan je je mag verwachten en wat je rechten zijn als je niet 100% overtuigd bent van het resultaat? Lees dan snel deze blogpost!

Het verhaal van Emma en Mathias: voor en na

In het voorjaar van 2021 werden Emma (21) en Mathias (22) trotse eigenaars van hun eerste woning. zij de stap hebben gezet naar de aankoop van een woning, woonden ze samen in een huurwoning. Na een tijd gehuurd te hebben, vond ze het tijd voor de volgende stap. Lees hier hun verhaal! 

Jouw droompand gevonden? Nu nog geldig bieden!

Na één van meerdere nachtjes slapen, is de kogel door de kerk, én je hebt een goed gesprek met de bank achter de rug waardoor je perfect weet welk budget je mag uitgeven. Je wilt een bod uitbrengen op je toekomstige thuis! Lees hier onze tips om een ​​geldig bod uit te brengen.

Bod op huis uitbrengen

Wanneer krijg je de sleutel van je nieuwe woning?

Een woning gekocht? Dan kan je niet wachten tot je de sleutels in handen hebt! Maar wanneer gebeurt dit nu precies? En kan je dat onderling tussen koper en verkoper beslissen? Wij helderen het graag voor je op in deze blogpost! Heel veel succes gewenst in jouw nieuwe stekje. 

Mijn ervaring als BIV stagiair bij Smolders Vastgoed 

Ons Laure is ondertussen al 6 maand actief bij Smolders Vastgoed. We vinden het fantastisch dat ze zich zo inzet voor ons en onze klanten. Kwam jij ze al tegen? Lees hier haar ervaring tot nu toe! P.s. ondertussen heeft Laure haar BIV nummer behaald.

Je verkoopt jouw huis: wat regelt de notaris?

Naast een overeenkomst brengt dit ook wat administratieve verplichtingen met zich mee. Je zal een beroep moeten doen op een notaris om de verkoop officieel af te handelen en dus de notariële akte op te maken. Lees hier alle taken van de notaris.

 

Wat zijn je verplichtingen als huurder?

Als huurder heb je vast een aantal vragen over de huurovereenkomst en de verplichtingen die eraan verbonden zijn. Voor welke zaken staat de verhuurder in? Goeie afspraken maken goeie vrienden dus lichten we in deze blog de belangrijkste zaken toe!

Blije kopers in de nieuwe verkaveling te Oostkamp!

In dit interview ontmoetten we Yaël die samen met haar partner Tim hun home sweet home aankocht in dit nieuwbouwproject 'T Walhof in het hartje van Oostkamp. Luister en bekijk hier wat hen overtuigde om de stap te zetten.

 

Dit moet je weten over de nieuwe totaalrenovatiebonus

Heb jij renovatieplannen? Voor je de werken start, is het nuttig om te weten welke fiscale voordelen er allemaal bestaan. In 2021 paste de Vlaamse overheid de premies voor renovatie lichtjes aan. Dankzij dit overzicht check je snel voor welke ingrepen je vandaag een premie kan ontvangen. Lees het hier! 

De compromis is getekend. Wat nu?

Stilaan wordt het plannen van de verhuis werkelijkheid. Helpers worden opgetrommeld en verhuisdozen verzameld. In deze rush zijn er soms dingen die op de achtergrond komen. In deze blogpost ontdek je wat er allemaal moet gebeuren na het tekenen van de compromis.

Je huis laten schatten door een professional: wat zijn de voordelen?

Het is een goed idee om hulp in te schakelen voor de waardebepaling van jouw woning. Bij wie je terecht kunt en wat de verdere voordelen van een schatting zijn, lichten we graag toe in dit blogbericht

De eerste week van mijn schoolstage voor HoGent. Volg je mee?

Meet Arman, schoolstagiair uit HoGent die stage loopt bij Smolders Vastgoed. Ondertussen zit Arman zijn eerste week er al op en neemt hij jullie graag mee door die week in een blogpost! Lees alles hier. 

Betaal nu 6% bij aankoop van een woning of appartement na wederopbouw.

Vanaf 2021 profiteer je bij een verbouwing of nieuwbouw tijdelijk van het verlaagde btw-tarief van 6%. We nemen het doel en de voorwaarden van de nieuwe federale maatregel in deze blog

Hoe word je belast op huurinkomsten? Ontdek het hier! 

Een appartement of huis kopen met de bedoeling om het te verhuren, blijft een slimme investering. Maandelijkse huurinkomsten in combinatie met een toekomstige meerwaarde bij verkoop, da's een dubbele win! De keerzijde is dat je op huurinkomsten ook belastingen moet betalen. In deze blogpost vertellen we je graag meer over deze fiscale impact. 

Wat moet je weten als je een sleutel-op-de-deurwoning koopt?

Sleutel-op-de-deur betekent net zoveel als verhuizen naar een gloednieuwe en instapklare woning, heerlijk! Bij Smolders Vastgoed hebben we regelmatig kwaliteitsvolle nieuwbouwprojecten in portefeuille en begeleiden we je graag bij het aankoopproces. Ontdek in deze blog alles wat je moet weten over de aankoop van een sleutel-op-de-deurwoning!

"Maldegem, een levendige gemeente met een grote aantrekkingskracht."

Smolders Vastgoed is onlosmakelijk verbonden met Maldegem. Zaakvoerder Lies Smolders - Maes  vertelt in deze blogpost waarom het fijn leven en werken in Maldegem is en wat haar favoriete hotspots van M-town zijn. Lees het hier.

Een eigendom verkopen of verhuren: hoe maak je de keuze?

Deze keuze kan je hebben wanneer jij en je partner beslissen om samen te wonen en jullie allebei al een eigen woning hebben, of wanneer je een eigendom erft. Sta jij momenteel voor de keuze verkopen of verhuren? Wij helpen je alvast op weg in onze blog

Een woning of magazijn verhuren: wat zijn de grootste verschillen?

Er bestaat een groot verschil tussen de verhuur van een woning en een magazijn en tussen de verhuur voor privégebruik en professioneel gebruik. Ontdek in deze blog de belangrijkste verschillen. We sommen ze graag voor je op. 

Onze deuren staan terug open! Welcome back.


Vanaf 11 mei mogen wij opnieuw plaatsbezoeken doen! Heb jij reeds een bezoek ingepland met één van onze collega’s? Klik dan hier en bekijk onze voorzorgsmaatregelen. 


Hoe maak je jouw woning verkoopklaar?

Binnenkort verkoop jij je woning. Maar hoe maak je jouw huis of appartement zo aantrekkelijk mogelijk voor potentiële kopers? Lees onze tips & tricks om jouw pand verkoopklaar te maken!

Vastgoedplannen in coronatijden: een update!

Vastgoed (ver)kopen of (ver)huren in coronatijden? Smolders Vastgoed geeft je een update van alle regelgevingen over vastgoedplannen in coronatijden. Stay safe! 

Neem een kijkje op de ultieme verhuischecklist

Met een goede voorbereiding gaat verhuizen des te vlotter. Daarom hebben wij voor jou de ultieme verhuischecklist samengesteld. You name it, we got it on our list! Dankzij onze chronologische checklist verlies je niks uit het oog en blijf je stressvrij tijdens de verhuis.

Wettelijk -, feitelijk samenwonen of trouwen. 

Met de laatste Valentijnkriebels in de buik, kijk jij er misschien naar uit om samen te wonen met je partner? Voor jullie in een eigen stekje trekken, is het best om eerst even na e denken onder welke juridische vorm jullie dit willen doen. Wij sommen even op wat mogelijk is.

Verhuren in 2020? Hieraan moet jouw woning voldoen 

Dit jaar werden er door de Vlaamse Overheid enkele verplichtingen opgelegd waaraan jouw woning moet voldoen als je deze wilt verhuren. Leef je die verplichtingen niet na? Dan riskeer je ‘strafpunten’ en de kans dat jouw woning onbewoonbaar wordt verklaard. Lees hier meer.

2019, u was geweldig!

2019 loopt stilletjes aan op zijn einde en dat vinden wij Smolders Vastgoed het ideale moment om een terugblik te werpen naar afgelopen jaar. Van de opstart van onze maandelijkse blogs, de verkoop van enkele prachtige nieuwbouwprojecten, de braderie in Maldegem tot de versterking van ons team door jobstudente Valentine  en BIV stagiair Stijn. Lees hier meer over onze trip down memory lane.

Afschaffing van de woonbonus. Wat zijn de gevolgen?

Vanaf 1 januari 2020 wordt de Vlaamse woonbonus afgeschaft. Eén van de meest opmerkende punten van het nieuwe regeerakkoord. Doordat die wordt geschrapt, zal je als nieuwe koper dus minder belastingvoordeel hebben. Lees hier wat dit concreet inhoudt als jij van plan bent een gezinswoning te kopen.

Hoe verwarm ik mijn woning milieuvriendelijk?

De winter komt eraan en dat wil zeggen dat onze verwarming terug op volle toeren zal draaien. Gelukkig bestaan er heel wat manieren om ecologische te verwarmen! Lees hier onze tips.

Een woning kopen? Niet zonder deze checklist!

Wie voor het eerst op zoek is naar een woning om aan te kopen, weet niet altijd goed waar te beginnen. Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van je droomhuis? Smolders Vastgoed zet het hierna voor jou op een rij.

Een zomer bij Smolders Vastgoed door de ogen van onze jobstudent Valentine

Hallo! Mijn naam is Valentine, studente vastgoed op HOGENT. Deze zomer startte ik mijn studentenjob bij Smolders Vastgoed. Mijn avontuur begon op 1 juli en tot op vandaag loopt alles van een leien dakje. Wil je weten wat ik net leuk vind aan deze vakantiejob? Klik dan hier om mijn verhaal te lezen!

Onze tips bij de start van jouw verbouwingswerken

De knoop is doorgehakt: die (broodnodige) verbouwing komt er! Je verhoogt op die manier je comfort en realiseert een meerwaarde voor je woning. Voor je met veel enthousiasme van start gaat, kan je maar beter goed voorbereid zijn. Lees hier de tips van Smolders Vastgoed.

Vernieuwd EPC vertelt meteen hoe je je huis energiezuinig kan maken

Sinds januari 2019 lanceert het Vlaams Energieagentschap het nieuwe energieprestatiecertificaat (EPC). Dat document is verplicht bij het verkopen of verhuren van je woning of appartement. Het vernieuwde EPC ziet er een pak anders uit en bevat nieuwe informatie. De belangrijkste verandering naast de raming van de verbeteringswerken, is dat huizen en appartementen voortaan een label krijgen, net zoals bij elektrische toestellen. We lichten dit toe in het volgende artikel (klik hier).


 Bron: https://www.energiesparen.be/het-nieuwe-epc-vanaf-2019

De waarde van mijn huis laten schatten. Hoe begin ik eraan?

Het belang van een waardebepaling valt niet te onderschatten. Als je jouw eigendom vlot wilt verkopen, is het belangrijk dat je de juiste prijszetting hanteert. Zet je de prijs te hoog, dan is de kans groot dat je potentiële kopers zult verliezen. Een te lage prijs is natuurlijk ook niet aan te raden, want dan loop je heel wat inkomsten mis.
Lees hier wat de beste manier is om de waarde correct in te schatten!

De belangrijkste wijzigingen van de nieuwe woninghuurwet op een rij

Vanaf 1 januari 2019 is het nieuwe huurdecreet in werking getreden. Deze nieuwe huurwetgeving is van toepassing op de huurovereenkomsten voor een hoofdverblijfplaats of studentenhuur die na 1/01/19 ondertekend worden. Voor alle huurcontracten afgesloten voor die datum blijft het oude regime gelden.

Op dinsdag 26 februari 2019 organiseren we een infoavond om de grootste verschillen tussen de oude en nieuwe woninghuurwetgeving uit de doeken te doen.
Wil je er ook graag bij zijn? Dat kan!
Omwille van praktische redenen vragen we om even te registeren (klik hier).

Wij zetten hier de belangrijkste veranderingen alvast even op een rij ...

Binnenkijken bij Ruben & Anouk in Maldegem

Anouk (35) & Ruben (37) kochten in 2009 hun eerste woning in Maldegem. Met de komst van hun 2 kinderen werd de woning erg krap en een betere plek om te wonen, vond ze niet. Met een bevriende architect ' Koen De Saedeleer ' zijn ze in 2017 de werken gestart. Ondertussen wonen een jaar in hun nieuwe huis in Maldegem, willen zo voelt het écht wel aan.

Waarom hebben jullie besloten om jullie woning te verbouwen?
De woning hebben we in 2009 gekocht. We waren toen prille twintigers. Een prima ... (lees hier het vervolg van ons gesprek)


De voordelen van een nieuwbouwappartement

Als vastgoedmakelaars gespecialiseerd in de verkoop van nieuwbouwpanden krijgen we vaak vragen over het aankooptraject bij aankoop op plan. We maken je daarom met het volgende overzicht graag wegwijs in deze complexe materie en helpen je ook met een aantal vragen die je best stelt wanneer je inlichtingen opvraagt aan de verkoper van een nieuwe residentie. Lees hier het volledige artikel.

Nieuwsbrief

Vanaf 2019 lees je hier het reilen en zeilen in de vastgoedwereld, aangevuld met nieuws en weetjes van Smolders Vastgoed.

Benieuwd naar de volgende blog?
Houd onze website, facebook- en instagrampagina in de gaten.

Wil je zeker niks missen? Schrijf je dan nu al in op onze nieuwsbrief!