Welke strategie gebruik ik bij de verkoop van mijn huis?

Welke strategie gebruik ik bij de verkoop van mijn huis?

Wanneer je jouw huis wil verkopen, komt er een spannende periode op je af! Je wil natuurlijk dat jouw woning zo snel mogelijk een nieuwe eigenaar krijgt, en liefst aan een goede prijs. Maar hoe verkoop je vlot aan de beste prijs? Kies je ervoor om op de traditionele manier met een vraagprijs naar de markt te trekken? Werk je toch liever met een vanaf-prijs of een richtprijs? Of zou je graag een bieding organiseren? In deze blog vertellen we je meer over de verschillende verkoopmethoden die we gebruiken om jouw vastgoed te verkopen.

Vraagprijs

Zoals het woord het zelf zegt, is de vraagprijs het bedrag dat de verkoper vraagt voor zijn vastgoed. Tegelijkertijd kan deze prijs ook een uitnodiging betekenen om te onderhandelen. Kandidaat-kopers kunnen de vraagprijs geven, maar ze kunnen ook een bod doen.

Eens het bod is uitgebracht, is het aan de eigenaar om te beslissen of hij dit al dan niet aanvaardt. De verkoper kan gewoon weigeren, een verbeterd voorstel vragen aan de kandidaat-koper, of zelf een tegenvoorstel doen. Wanneer de bieder een tegenvoorstel aanvaardt, dan wordt het tegenbod bindend en is de verkoper verplicht te verkopen. 

Het is dus niet automatisch zo dat wanneer de kandidaat-kopers de vraagprijs bieden, de verkoper ook effectief verplicht is om zijn woning onmiddellijk te verkopen aan die prijs. Misschien zijn er meerdere gegadigden wakker geschoten en heeft de verkoper de kans om meer voor zijn vastgoed te bekomen.

Vanaf-prijs

Deze verkoopmethode is in opmars gekomen ten tijde van krapte op de vastgoedmarkt. Een hoge vraagprijs kan kandidaat-kopers afschrikken. De vanaf-prijs is het minimale bedrag dat de verkoper wenst te krijgen voor zijn pand. Door een lagere prijs dan de vraagprijs voorop te stellen, bereik je een grotere doelgroep. Een bredere doelgroep resulteert in meer bezoekers aan je pand. Doordat er een groter aantal gegadigden is, zal je ook meer en vooral betere biedingen ontvangen.

Richtprijs

De richtprijs is, zoals het woord het zelf al laat vermoeden, een realistische prijs die de juiste richting aangeeft. De kandidaat-koper kiest dan nog steeds zelf wat hij biedt. Waar de vraagprijs soms een soort prijsplafond lijkt te creëren, doet een richtprijs dit niet. Deze prijs nodigt meer uit om ook hoger te gaan bieden.

Als verkoper heb je weer het voordeel dat je de biedingen kan afwachten en zelf de volledige beslissingsvrijheid hebt of je een bepaald bod al dan niet aanvaardt. Voor de koper geeft de prijs een richting aan en kan hij een bod doen naargelang zijn budget.

Biedingen onder gesloten omslag

Hier start je zonder prijs of met een richtprijs. Vervolgens worden er bezoekmomenten georganiseerd en kunnen de kandidaten een bod onder gesloten omslag uitbrengen. Vooraf moeten de spelregels van dit biedingsproces wel héél duidelijk worden bepaald, zoals bijvoorbeeld op welke manier het bod moet worden uitgebracht en wat de deadline is. Eens deze deadline verstreken is, zullen de verschillende biedingen overlopen worden. De verkoper heeft de volledige beslissingsvrijheid, hij bepaalt dus welk bod hij aanvaardt. Het is dus niet automatisch het hoogste bod dat geaccepteerd wordt.

Online biedplatform

Je kan ook kiezen om je vastgoed via een online biedplatform te verkopen. Ook hier kan je starten zonder prijs, een vanaf-prijs of richtprijs. Bij het digitaal plaatsen van een bod kijkt de koper best uit welke afgebakende biedingstermijn er is bepaald. Soms kunnen de biedingen in real time gevolgd worden om een betere inschatting te maken. Het bod dat online wordt uitgebracht is zeker bindend, dus kopers zijn beter goed geïnformeerd op voorhand. Vanuit praktisch oogpunt houdt de koper ook best identiteitskaart of de Itsme-app bij de hand om een geldig bod te kunnen uitbrengen. Als laatste hoop je best op een goede internetverbinding want soms wordt er tot op de laatste minuut, ja zelfs seconde geboden 😉

Wat de beste strategie is om jouw vastgoed te verkopen hangt af van de situatie en het soort pand.
Wil je jouw onroerend goed verkopen en heb je graag persoonlijk advies? Contacteer Smolders Vastgoed en wij helpen je graag verder!

Gratis schatting